top of page

Effektiv og besparende hjelpemiddelordning i Nord-Odal

I Nord-Odal er det Ny Vekst og Kompetanse som har ansvaret for å oppbevare og distribuere hjelpemidler til kommunens innbyggere. Det synes ordfører Ragnhild Haagenrud Moen er en glimrende ordning.

 

-Denne ordningen har fungert så godt over så lang tid, at det er vanskelig å se hvordan vi skulle fått det til på andre måter. Ny Vekst og Kompetanse gjør en flott jobb. Vi har faktisk ikke registrert en eneste klage, så vidt jeg vet, sier en svært fornøyd ordfører Haagenrud Moen, som legger til at dette er den mest lønnsomme ordningen for kommunen når det gjelder å oppfylle sine hjelpemiddelforpliktelser.

 

Leveranse sånn midt på treet

Det er tidlig tirsdag morgen. To paller med ferske, uåpnede pappesker står innenfor porten i det store lokalet i førsteetasjen til Ny Vekst og Kompetanse på Sagstua i Nord-Odal som ellers rommer omtrent det som kan tenkes av store og små hjelpemidler for trengende innbyggere. Ergoterapeut Else Karin Søbakk har ennå ikke rukket å gå gjennom dagens forsendelse. Det er hun som har ansvaret for å utrede behov, bestille hjelpemidler og lære brukerne å bruke rullatoren, hørselshjelpemiddelet eller hva det måtte være som kan gi vedkommende et bedre liv og en enklere hverdag. En gang i uken kommer transporten fra hjelpemiddelsentralen på Elverum, og dagens leveranse er «sånn midt på treet», som ergoterapeut Søbakk kaller det.

-Det hender at vi bare får et hørselshjelpemiddel, men andre ganger kan det være flere store senger. Det varierer veldig.

 

Kreves solid bil og to sterke mannfolk

Det er Jan Tore Sannerhaugen og Tore Ødegård som bestyrer lageret og som sørger for at hjelpemidlene kommer dit de skal. Kollegaen er på ferie for tiden, og Sannerhaugen er glad for at det ikke er snakk om noen store, tunge løft i dagens forsendelse. Det er nemlig ikke alle steder som er like lett tilgjengelige i den nokså grisgrendte kommunen. Ikke er det så mange heiser, heller, og det kan ofte være temmelig strevsomt å få store og tunge pakker dit de skal.

-Det er ikke alltid lettvinte adkomster, nei, ler veteranen.

-Det kreves en solid bil og to sterke mannfolk.

Hjelpemiddellageret og -distribusjonen er en stor og viktig del av Ny Vekst og Kompetanse sin avdeling i Nord-Odal. Gunn Bakkeli er arbeidsleder for både denne avdelingen og trykkeriet, som holder til vegg i vegg. Hun forteller at hjemmesykepleierne i kommunen har nøkkel til lageret slik at de lan låse seg inn hvis det skulle dukke opp et akutt behov utenom vanlig åpningstid.

-Det er viktig å ha en beredskap om det skulle skje noe. Det hender at det er behov for en krykke eller et annet hjelpemiddel en kveld eller en søndag. Korttidslageret og ordningen vi har med Ny Vekst og Kompetanse gir oss den fleksibiliteten vi trenger til å gi innbyggerne i kommunen den hjelpen de måtte ha behov for.

 

Driver med masse rart

Det tar tid å gå gjennom den rause bygningsmassen i Bunesvegen 59, der driftsleder Halgeir Bergseteren og kollegene hans har holdt til siden 2017. Tidligere het virksomheten Nipro, og det heter den fremdeles på folkemunne mange steder, selv om den endret navn til Ny Vekst og Kompetanse etter fusjonen der tre ble til en i 2019.

-Vi trives veldig godt her. Det er lyst og fint, god plass og nesten alt vi trenger, smiler driftslederen, som til enhver tid har mellom 40 og 44 ansatte, hvorav ni er faste og resten på tiltaksplasser.

-Vi driver med masse rart. I tillegg til avdelingen til Gunn, Jan Tore og Tore, driver vi både trykkeri, vaskeri, pakking, montering, butikk og annen tjenesteytende virksomhet. Dessuten driver vi mye med opplæring. Deltakere som trenger styrket basiskompetanse i fagene matematikk, lesing, skriving og informasjonsteknologi kan få tilrettelagt undervisning i disse fagene her hos oss.

20221011_094320-01.jpeg
bottom of page