top of page

VTA og AFT er vinn-vinn for alle parter

-Vi sitter på så mange store ressurser som arbeidsmarkedet trenger. Det er et stort potensial for arbeidsgivere som tør å gå nye veier. De kan skaffe seg den arbeidskraften de har behov for, og samtidig vise sosialt entreprenørskap på en sosialt bærekraftig måte. Dette er vinn-vinn for alle parter.

 

Det sier attføringsleder Geir Moen hos Ny Vekst og Kompetanse, som kan fortelle om adskillige solskinnshistorier der mennesker som har behov for litt ekstra oppfølging har kommet til steder der det er behov for akkurat den kompetansen og de ressursene vedkommende har.

 

Mennesker er ikke skruer og mutre

Geir Moen har jobbet med mennesker i nesten hele sitt yrkesaktive liv og i ulike sammenhenger. Han har sett på nært hold hvor viktig det er med ordninger som VTA (varig tilrettelagt arbeid) og AFT (Arbeidsforberedende tiltak).

-Dette er utrolig nyttige og viktige tiltak. De er helt avgjørende for at vi skal kunne bistå mennesker som trenger individuell tilpasning og tett oppfølging for å kunne delta i arbeidslivet og nyte av de godene det er å ha en jobb å gå til. Mennesker er ikke skruer og mutre, og det er ikke alle som passer inn i det ordinære arbeidslivet sånn helt uten videre. Men ved hjelp av disse ordningene kan vi skaffe jobb til mennesker som ønsker og trenger det, sier Moen.

 

Ordningene fungerer

Ny Vekst og Kompetanse er en non-profit kompetansebedrift med avdelinger sentralt plassert på Kongsvinger, Sagstua i Nord-Odal og på Kirkenær i Grue kommune. Geir Moen er attføringsleder for alle avdelingene, og har som hovedoppgave å være støttespiller for veilederne og for å holde en tett og god dialog med NAV.

-Som en del av våre tilbud om tilrettelagte arbeidsplasser og arbeidstrening, har vi ulike arbeidsarenaer som produserer og tilbyr produkter for salg. Til sammen er det 73 mennesker som har varig tilrettelagt arbeidsplass i en av våre avdelinger, og som blant annet sørger for gode matopplevelser på Promenaden her i Kongsvinger, utdeling av hjelpemidler til befolkningen i Nord-Odal eller selger flott interiør i butikken Blanda Drops på Kirkenær. De gjør en god og viktig jobb i sitt nærmiljø, og har en tilrettelagt, trygg og trivelig arbeidsplass å gå til, sier Moen, som også kan fortelle om oppsiktsvekkende resultater med AFT-ordningen.

-Det er til enhver tid 31 mennesker som kommer hit til oss for arbeidsforberedende trening. Så langt i år har 47 prosent av dem fått tilbud om jobb eller utdanning. Det synes vi sier at ordningene fungerer.

Bilde Geir Moen.png
bottom of page